2022 yılında toplu iş sözleşmesi sürecinde hakları için mücadele eden işçiler, belediye tarafından işten atılmış ve açtıkları davaları kazandıkları halde haklarına kavuşamadılar. 2022 yılında CHP’li Çorlu Belediyesinde toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde eylemlere çıkan, en az 18 kişi işten atıldı. İşten atılan işçiler, işe iade davası açtı.

Türk-İş Başkanı Atalay: Mehmet Şimşek bizi ne kadar duyuyor bilmiyorum ama geçinemiyoruz! Türk-İş Başkanı Atalay: Mehmet Şimşek bizi ne kadar duyuyor bilmiyorum ama geçinemiyoruz!

SENDİKAL MÜCADELE CEZALANDIRILIYOR

İşçilerin avukatı Ayhan Özdemir, yaşananların işçilerin sendikal haklarını kullanmaları nedeniyle cezalandırılmaları olduğunu belirtti. Özdemir, “Burada zaten işten çıkarma bu işçiler açısından bir cezalandırma yöntemiydi. İşçi hakkını savunduğunda özellikle sözleşme döneminde işçiler hareketlendiğinde en öndeki mücadeleci işçiler ayıklanıyor, geride kalan işçilere de gözdağı veriliyor. Burada işçiyi işten çıkarmışsın, bu işçi nasıl ne zaman iş bulacak? Nasıl geçinecek? Bunların hiçbir değeri yok. Bunu zaten düşünmüyorlar. İşçi de elindeki birtakım hukuki haklarını kullanmaya çalıştığında işveren önünü kesiyor. Zaten yargı sistemi ortada, bir dava açıyorsunuz, iki üç senede bitmiyor. Bir tane davanın sonucunu senelerce alamıyorsunuz. Alsanız zaten bu koşullarda tazminatınız geçen sürede çoktan eriyor. Bu yüzden de işverenler süreci uzatma yolunu tercih ediyorlar zaten. Alabildiğine süründürüyorlar işçiyi. Burada da işe iade kararından sonra işçileri sürekli oyaladılar, ‘Sizi alacağız, şu zaman, bu zaman’ diye ama almadılar. Almadıklarını söylemediler bile. Tazminat için de başvuru yaptık. Bu başvuruyu da uzatıyorlar itiraz ederek. Sebepsiz itiraz ettiler ve dosya durdu. Şimdi bize gidin bir daha dava açın diyorlar. Yani bu kadar acımasız bunlar. Yasal düzenleme bu, bir yaptırımı da yok patronlara” dedi.

BELİRSİZLİĞİN ORTADAN KALKMASINI İSTİYORUZ

Süreç boyunca yaşadıklarını anlatan Murat Uludoğan “Sendikalar kanunu değişmeden önce Güvenlik-Sen’de Trakya bölge temsilcisiydim. Sonra mecburen Belediye-İş’e geçtik. Haklarımız için uyarı eylemi yaptık ve o süreçten sonra belediye bizi. Sonrasında mücadelemiz hukuki olarak sürdü. Davalarımızı kazandık. Ben sendikal tazminat da kazandım. 18 kişilik bir gruptan bahsediyoruz. Belediye başkanımız bu konuda televizyonlarda yaptığı açıklamalarda ‘Mahkeme işlerine iade ederlerse işe almamak gibi bir durum söz konusu olamaz’ dedi. İşe iadeyi kazandık ama sürekli oyaladılar. Sonra da itiraz edildi karara. İşe iade hakkı kazanan beş işçi mağdur. Belediye burada işi, hakkını arayan işçiye intikama çevirmiş durumda. Biz bu belirsizliğin ortadan kalkmasını istiyoruz. İşe iade hakkımız tanınsın. Tanınmıyorsa da tazminatımız verilsin.”

Çorlu Belediyesi'nde yaşananlar, işçi haklarının korunması noktasında Türkiye'de ciddi sorunlar olduğunu göstermektedir. İşçilerin hakları için mücadele ederken yaşadıkları zorluklar, işçi sınıfının ne denli korunmasız olduğunu ortaya koymaktadır. Bu durumun düzeltilmesi için yasal düzenlemelerde değişiklikler yapılması ve işverenlere yönelik yaptırımların artırılması gerekmektedir. Aksi takdirde, işçilerin hakları sürekli olarak çiğnenmeye devam edecek…