Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sendika yetki itirazlarını masaya yatırıyor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sendika yetki itirazlarını masaya yatırıyor

İşçilerin çalışma koşullarını iyileştirmek, haklarını korumak ve toplu pazarlık gücünü artırma noktasında sendikaların önemi oldukça büyüktür. Bu anlamda işçilerin haklarının işveren tarafından gasp edilmemesi için sendikalar var gücüyle çalışır. Türkiye'de hemen her iş kolunda aktif çalışmalar yürüten birçok sendika bulunur. Türkiye, OECD ülkeleri arasında en düşük sendikalaşma oranlarından birine sahiptir. Bu durum, işçilerin sendikalara güven duymamasından, işveren baskılarından, yasal engellerden ve ekonomik belirsizliklerden kaynaklanabilir.

Sendikal faaliyetlerinin yanı sıra araştırma ve raporlarıyla öne çıkan Türk Metal Sendikası, Türkiye'de faaliyet gösteren iş kollarında yıllara ait sendikalaşma oranını vatandaşla paylaşmaktadır. Sendikanın, 3 büyük konfederasyona ait işçi sayılarına ilişkin yayımladığı rapora bakıldığında, Türkiye'deki sendikalılaşma oranının ne kadar düşük olduğu gözler önüne serilmektedir.

YÜZDE 80'İ SENDİKASIZ

2015-2024 yılları arasında Türkiye'de toplam çalışan sayısı ile sendikalı işçi sayısı karşılaştırıldığında Avcılık, Balıkçılık, Tarım ve Ormancılık iş kolunda çalışanların yüzde 80'i sendikasız olduğu görülmektedir. İstatistiğin yayımlandığı dönemde (2024) 16 milyon 973 bin 613 çalışan bulunuyor. Bu çalışanlar arasından 186 bin 431 kişi ise tarım ve avcılık iş kolunda çalışmaktadır. Bu çalışanlardan ise sendikalaşan işçi sayısının yalnızca 40 bin 603 olduğu görülmektedir.  Bu rakamları orana çevirdiğimizde ise söz konusu iş kolunda yalnızca yüzde 21'lik kesimin sendikalı olduğunu, kalan yüzde 79'luk kesimin ise sendikasız olarak çalışma hayatına devam ettiği görülmekte...

2015 yılına baktığımzıda sendikalılaşma oranının daha yüksek olduğunu görüyoruz. Söz konusu iş kolunda çalışan 137 bin 206 işçi arasından 36 bin 636 kişinin sendikalı olduğu 2015 yılında, bu oran yüzde 26,70'lere kadar dayanıyor. Avcılık, Balıkçılık, Tarım ve Ormancılık iş kolunda yıllar arasında yaşanan bu düşüş oldukça dikkat çekiyor.