Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar, son 1 yılda yaşanan toplu işten çıkarımlara ilişkin yazılı  soru önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu. Avşar, son 1 yılda kaç işçinin işten çıkarıldığını, bu işçilerin hangi gerekçelerle işten çıkarıldığını ve sendikalı olduğu gerekçesiyle işten çıkarıldığını belirten işçilerin var olup olmadığını, varsa bu işçilerin şikayetlerine yönelik herhangi bir adımın atılıp atılmadığını sordu. 

Ülkede çalışanların yarısısının asgari ücrete tabii olduğunu ancak TÜRK-İŞ Ağustos ayı açlık sınırının 19 bin 271 lira, yoksulluk sınırının ise 62 bin 772 lira olduğu, enflasyonist ortamda asgari ücrete enflasyon oranında dahi zam yapılmamasını eleştirdi.

Bunun sonucunda gerekçesiz ve tazminatsız işten çıkarmaların arttığını, kötü çalışma koşullarına ve hayat pahalılığına karşında pek çok işçinin grev greve çıktığını da belirten Avşar, son 1 yılda haksızca işine son verilen kaç işçi olduğunu, bu işçilerin taleplerine yanıt verilip verilmediğine ilişkin sorularını  Bakan Işıkhan'a soru sordu.

İşte Işıkhan'dan yanıtlamasını istediği sorular şu şekilde:

SON 1 YILDA KAÇ KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI?

1. Ülkemizde son 1 yılda toplu işten çıkarma, iş bırakma, grev, protesto vb. kaç eylem meydana gelmiştir? Bu olaylar karşısında ilgili düzenleyici ve denetleyici bakanlık sıfatıyla taraflarla bir görüşme gerçekleştirilmiş midir? İşçi ve işveren sendikalarının görüşlerinebaşvurulmuş mudur?Taleplerhususundagerekli bilgiler alınmış mıdır? Söz konusu talepleri karşılama konusunda bir girişimde bulunulmuş mudur?

2. Ülke genelinde son 1 yılda kaç çalışan işten çıkarılmıştır? Çıkarılma gerekçeleri nelerdir? Bu işlem hangi mevzuat hükümlerine dayamlarak yapılmıştır? Söz konusu kişilere kıdem tazminatı, ihbar süresi ve yeni iş arama zamam tamnmış mıdır? Bu yasal haklarm tamnmaması sebebiyle yargıya intikal eden kaç vaka bulunmaktadır?

3. Anayasal bir hak olduğu halde sendika üyeliği veya üye olma girişimi sebebiyle işten çıkanlan çalışan var mıdır? Bu hususta tarafimza ulaşan bir talep veya şikâyet bulunmakta mıdır? Şayet varsa konuyu düzeltmek ve mağduriyeti gidermek bakımından bir çalışmada bulundunuz mu?

4. îşçi işveren arası yaşanan anlaşmazlıkları çözmek üzere kurulan bir arabuluculuk sistemi var mıdır? Varsa çalışma usulü nedir? Bu güne kadar bu sistemle kaç uyuşmazlık çözülmüştür?

5. Anayasamn, “Asgarî ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur. ” hükmü gereği ülkemizdeki enflasyon, açlık ve yoksulluk smın rakamlan karşısında çalışam korumak bakımından bir plamnız var mıdır? Yeni asgari ücreti belirleme dönemine -yılsonu- kadar ara formül olması anlamında geçici bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

6. Iş sağlığı ve güvenliğinin taşıdığı hayati önem göz önüne alınarak Bakanlığınızın konuyla ilgili düzenleyici ve denetleyici fonksiyonu gereği kamu veya özel sektörde ilgili yönetmelik hükümlerine göre iş sağlığı ve güvenliği nasıl sağlanmaktadır? Denetimler ne sıklıkta yapılmaktadır? Bu hususta bir takip ve kontrol mekanizmam/ bulunmakta mıdır?

7. Ülkemizde çocuk işçi sayısı kaçtır? Bu durumun kök sebepleri nelerdir? Ön alıcı tedbir bakımmdandiğer ilgili paydaş kurumlarlaişbirliğini/var mıdır? Şayet yoksa bu hususta ortak bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

Türk Telekom’da toplu sözleşme görüşmeleri Yüksek Hakem Kurulu'na mı taşınacak? Türk Telekom’da toplu sözleşme görüşmeleri Yüksek Hakem Kurulu'na mı taşınacak?

8. Kötü yaşam koşullarmda barınan ve emeklerinin karşılığım alamayan mevsimlik işçilerin hak ve menfaatlerini güvence altma almaya yönelik bir çalışmam/ var mıdır? Bu hususta yeni bir yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?