Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet-İş Sendikası’nın genişletilmiş başkanlar kurulu toplantısında gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Arslan, vergi, gelir dağılımı adaletsizliği ve refahın adil paylaşımı konusunda 3 konfederasyonun bir çalışma yürüttüğünü ve çalışmaların bu hafta ortaklaştırılarak TBMM’de grubu bulunan siyasi partilere taleplerin paylaşılacağını kaydetti.
Üç Konfederasyon Ortak Çalışmamızı TBMM’ye Sunacağız
Ülkemizi ve çalışma hayatımızı yakından ilgilendiren vergi, gelir dağılımı adaletsizliği ve refahın adil paylaşımı konusunda Hak-İş Akademi tarafından önemli çalışmalara imza atıldığını kaydeden Arslan, çalışmanın sonuçlarının da kamuoyu ile paylaşıldığını bildirdi. Arslan, önümüzdeki hafta üç konfederasyonun çalışmalarının ortaklaştırılarak TBMM’de grubu olan siyasi partilerle taleplerin paylaşılacağının bilgisini verdi.
Vergi konusunda bir adaletsizlikle karşı karşıya olunduğunun altını çizen Arslan, Hak-İş’in çözüm önerilerini sıraladı. Arslan, ücretlilerden kesilen vergilerin kısa vadede bir üst dilime geçme uygulaması yerine geniş bir yelpazeye yayarak vergi dilimi düzenlemesi yapılması, kriz dönemlerinde verginin yüzde 10 ile sınırlandırılması, aile yükümlülüklerine göre bir vergi düzenlemesi yapılması, işverenlerde olduğu gibi işçilerde de özellikle temel tüketim harcamalarının vergiden düşülmesi, verginin adil paylaşımı ve dağıtılması konularında yasal düzenlemenin bir an önce yapılması gerektiğini ifade etti.
Bu Tablo Ülkemize Yakışmıyor
Gelir dağılımı adaletsizliği konusunda OECD rakamları ile ilgili bilgiler veren Arslan, ülkemizin OECD üyesi 55 ülke arasından gelir dağılımı adaletsizliği açısından en kötü dördüncü ülke olmasının Türkiye’ye yakışmayan bir tablo olduğunu belirtti. Arslan, “Bu ülkenin kaynakları, imkanları, bu ülkenin gerçekten elde ettiği imkanlara karşın bu bize yakışmıyor. Türkiye dünyanın en kötü dördüncü gelir dağılımı adaletsiz olan ülke olamaz. Türkiye'de eğer milli gelir büyüyorsa, büyüme varsa, Türkiye büyüyorsa, zenginleşiyorsa buradan çalışanların da yeterli payı alması gerekiyor” dedi.
Sendikal örgütlüğün sağlanması ile gelir dağılımı adaletsizliği başta olmak üzere pek çok sorunun çözüleceğini kaydeden Arslan, sendikal örgütlenme ile kayıt dışı istihdamın azaltılacağını ve ölümlü iş kazalarının engelleneceğini ifade etti.