Kayıt dışı istihdam, kısaca çalışan bir kişinin, çalıştığı işin ve kazandığı ücretin yasal olarak kayıt altına alınmaması durumudur. Yani, bir işçi bir işverene çalışıyor olsa bile, bu durumun Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) gibi resmi kurumlara bildirilmemesi veya eksik bildirilmesi anlamına gelir. Bu durum, hem çalışan hem de işveren açısından ciddi sorunlara yol açar.

Kayıt dışı çalışanların çalıştıkları süreler emeklilik hesaplamalarına dahil edilmez. Bu durum, emekliliğin gecikmesine veya daha düşük bir emekli maaşı alınmasına neden olur. Kayıt dışı çalışanlar, sağlık sigortası kapsamında olmadıkları için sağlık hizmetlerine erişimde zorlanırlar. Hastalık veya kaza durumunda yüksek tedavi masraflarıyla karşı karşıya kalabilirler. İş kazası veya meslek hastalığı durumunda herhangi bir tazminat alamazlar.

SGK'dan Emzirme Haftası'nda emzirme ödeneği açıklaması SGK'dan Emzirme Haftası'nda emzirme ödeneği açıklaması

Kayıt dışı istihdamın çalışanlar üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Kayıt dışı çalışan kişiler haftalık analık iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanamaz. Herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma geldiklerinde malullük aylığından faydalanamaz. Genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödemek zorunda kalabilir. İş kazası geçirmeleri veya meslek hastalığına yakalandıkları takdirde sürekli iş göremezlik ödeneğinden yararlanamaz.