Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bugün pek çok hastanın sağlık giderlerini karşılamaktadır. Bu anlamda vatandaşların sağlık hizmetlerine olan ulaşımı kolaylaşmaktadır. Genel sağlık sigortası, kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı ifade etmektedir. Genel sağlık sigortası ile kişilerin ekonomik gücüne ve isteğine bakılmaksızın, ortaya çıkacak hastalık riskine karşı, toplumun bütün fertlerinin sağlık hizmetlerinden eşit, ulaşılabilir ve etkin bir şekilde faydalanması sağlanmıştır. Peki, SGK, genel sağlık sigortası kapsamında hangi sağlık giderlerini karşılıyor? 

Almanya'dan primlerin iadesi nasıl yapılır? Almanya'dan primlerin iadesi nasıl yapılır?

HANGİ SAĞLIK GİDERLERİ KARŞILANIYOR?

Mevcut durumda sosyal güvenlik sistemi kapsamında nüfus %99'lara ulaşmıştır. 2008 yılındaki sosyal güvenlik reformuyla birlikte sağlık alanında neredeyse tüm nüfus genel sağlık sigortası kapsamındadır. Böylelikle sağlık hizmetlerine erişim kolaylaşmış, yaygın ve kaliteli sağlık hizmeti verilmeye başlamıştır. Sosyal güvenlik kurumu genel sağlık sigortası kapsamında finansmanı sağlanan veya sağlanacak olan sağlık hizmetlerini ihtiyaç duyulan alanlarda halk sağlığının korunması için mevcut ödeme usul, esas ve kuralları dışında mali veya tıbbi olarak getireceği faydaya göre her türlü sağlık hizmetinin ödeme kapsamına alınmasını belirler.

Sosyal güvenlik kurumu finansmanı sağlanacak sağlık hizmetlerinin teşhis ve tedavi yöntemlerini sağlık hizmetlerinin miktarlarını ve kullanım sürelerini ödeme usul ve esaslarını Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı görüşünü alarak belirlemektedir. Bu süreçte tıbbi, ekonomik, bilimsel ve akademik danışmanlık komisyonlarında görevli uzmanların teknik değerlendirmelerini ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile dernek vakıf ve meslek kuruluşlarının görüşlerine de başvurulmaktadır.

KARŞILANACAK HİZMET NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Kapsama dahil edilecek sağlık hizmetlerini belirlerken SGK tarafından sağlık hizmetinin sunulduğu il ve basamak devletin doğrudan veya dolaylı olarak sağlamış olduğu sübvansiyonlar sağlık hizmetinin niteliği neticesinde hayati öneme sahip olmaması, kanıta dayalı tıp uygulamaları, maliyet etkinlik ölçütleri ve genel sağlık sigortası bütçesi dikkate alınır. Paydaşlarla istişare edilerek alınan kararlar doğrultusunda sağlık uygulama tebliğinde gerekli düzenlemeler yapılarak kamuoyuna duyurulur.

KİMLER SİGORTA KAPSAMINA GİRİYOR?

Kanunen zorunlu veya isteğe bağlı olarak sigortalı olanlar, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu veya bu Kanundan önce yürürlükte bulunan sosyal güvenlik kanunlarına göre gelir veya aylık alan kişiler, vatansız olarak tanımlanan kişiler, aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar ile gelir tespiti yapılmaksızın genel sağlık sigortalılığı ya da bakmakla yükümlü olduğu kişi bulunmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmamış çocuklar, işsizlik ödeneğinden ve kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılan kişiler, ülkemizde kesintisiz bir yıldır ikamet etmekte olan yabancı ülke vatandaşlarından talepte bulunan kişiler, talepte bulunan yabancı uyruklu öğrenciler, stajyer avukatlar, haklarında koruyucu tedbir kararı verilen kişiler, askerlik hizmetlerini er ve erbaş olarak yapmakta olanlar, yedek subay öğrencileri ve adayları, askeri öğrenci adayları ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi öğrenci adayları  ve bunun haricinde herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve ülkemizde ikamet eden tüm vatandaşlarımız genel sağlık sigortalısı olarak sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir.