EMEK HABER ÖZEL / Meclise sunulan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi ile 1 Ocak 2015 tarihi öncesinde GSS prim borcu olanların bu borçları, faizleriyle birlikte silinecek. Her ne kadar belirli bir dönemi kapsasa da nihayetinden kamu alacağından vazgeçiyor. Ödeyenler ise yine kedisini kötü hissedecektir.

Düzenlemeden yaklaşık olarak 400 bin borçlu kişinin yararlanması öngörülüyor

Madde gerekçesinde; “Prim ödeme yükümlüsü kendisi olan vatandaşlarımıza ödeme kolaylığı sağlanması, ekonomik ve sosyal anlamda hayatlarına daha sağlıklı devam etmelerini sağlamak amacıyla yürürlüğe konulan yapılandırma kanunlarından yararlanamayan ya da yararlanmalarına rağmen 1.1.2015 öncesine ait zorunlu Genel Sağlık Sigortası prim borçlarını ödeyemeyen sigortalılara yönelik kamu olan borç yüklerini hafifletmek ve sağlık hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla düzenleme yapılması öngörülmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Madde metninde ise şu ifadelere yer verilmiştir; 

“MADDE 19- 5510 sayılı kanunu aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 106- Bu Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında 01.01.2015 öncesine ait olup ödenmemiş genel sağlık sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilir. Bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar söz konusu süreler için ödenmiş olan primler iade ve mahsup edilmez.”

Milyonlarca hastadan alınan muayene katılım payı 10 kat artırılacak! Artış her yıl yapılacak Milyonlarca hastadan alınan muayene katılım payı 10 kat artırılacak! Artış her yıl yapılacak

Yapılan düzenleme ile sadece 01.01.2015 öncesine ait GSS primleri cezalarıyla birlikte silinmektedir. Yine ödeyenler aptal durumuna düştü. Benzer durumlar trafik cezalarında da zaman zaman yaşanmaktadır. Bu maddeyi gören GSS’liler ödeme yapar mı? Ya da yapanlar kendilerini nasıl hissedecektir?

Görüleceği üzere bu düzenlemede bir sorun olduğu anlaşılıyor. Çünkü tahsilatta ciddi sorunlar bulunuyor ve zaman zaman kanuni düzenleme yapılarak kamu alacağından vazgeçiliyor. Acaba nerede hata yapıldı diye sorulmak yerine sürekli olarak bu tür düzenlemelerle ya borç aslı ya faizleri ya da şimdiki düzenlemede olduğu gibi tamamı siliniyor.