EMEK HABER ÖZEL / Emekliliği gelen çalışanların 2024 yılında emekli olmayıp, 2025 yılında emekli olmaları durumunda aylıklarında ciddi bir düşüş yaşanacak. Bu konuda resmi açıklamada zımnen yapılmıştı. Çünkü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın danışmanı olan Akşam Gazetesi yazarı Tarkan Zengin’in bu konuda köşesinde yaptığı değerlendirmeler, maaşta yaşanacak kaybı resmileştirmişti.

BAKAN DANIŞMANI MAŞLARDAKİ YAŞANACAK KAYBA DİKKAT ÇEKMİŞTİ!

Bakan Danışmanı Zengin, 20 Eylül 2024 tarihli yazısında şunları kaydetmişti; “Çalışma hayatında son günlerin en çok konuşulan meselelerinden biri emekliliğini dolduranların emekli olma durumlarına ilişkin ne yapmaları gerektiğidir. Daha önce bu konuyu iki yazımızda değerlendirmiştik. SSK'lıların ve Bağkurluların 2024 yılı içinde emekli olmaları durumunda emekli aylıklarının 2025 yılına göre yüzde 30 ila 35 arasında daha yüksek olacağını ifade etmiştik.” 

Danışmanın bu açıklaması emekli aylıklarının 2025 yılına göre yüzde 30 ila 35 arasında daha yüksek olacağının resmileşmesidir. Bu açıklama sonrasında insanlar emekli olmayı ciddi ciddi düşünmeye başladılar.

BAKAN DANIŞMANI İŞÇİLERİ UMUTLANDIRMIŞTI!

Bakan Danışmanı Zengin, ilaven şu ifadeleri kullanarak ümitleri daha da yeşertmişti; “İşçilerin emeklilik için acele etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu konuyla ilgili bir çalışmanın olduğu biliniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konuda çalışıyor. Sonuç çıkar ya da çıkmaz işçilerin 2024 yılı emeklisi olma avantajından yararlanmaları için daha zaman var…..”

Bakan IŞIKHAN: “Emekli maaşı hesaplamasıyla ilgili çalışma yok”

Ancak diğer yandan Bakan Işıkhan, katıldığı canlı yayın programında aynen şu ifadeleri kullandı; “Emeklilik sistemiyle ilgili yada emekli aylıklarının hesaplanmasıyla ilgili bir konu gündemimizde yok. Ancak biz dışarıdan gelebilecek Ekonomi Koordinasyon Kurulu başta olmak üzere Orta Vadeli Plan doğrultusunda çizdiğimiz hedefler, 12. Kalkınma Planımız doğrultusunda emeklilik sistemimizin iyileştirilmesi, daha iyi noktaya gelmesi noktasında gelebilecek her türlü oluşuma hazırız.”

Bakan Işıkhan’ın planla programı karıştırdığı anlaşılıyor. Çünkü Orta Vadeli Plan diye bir şey yok, Orta Vadeli Program var. Bunun dil sürçmesi olduğu düşünülüyor. 

Emekli olup olmayacağına karar veremeyen yüzbinlerce kişi Bakan’ın bu açıklaması karşısında şaşırıp kaldı.

Bakan Işıkhan, daha önce Anadolu Ajansında yer alan açıklamasında çalışma olduğunu ifade etmişti.

“2024 yılında emekli olacaklar ile 2025 yılında emekli olacakların aylıkları arasında oluşacak farkla ilgili bir çalışmanız var mı? Kamuoyunda konuşulan bazı formüller var, bunlarla ilgili bir netlik var mı?" sorusu üzerine Işıkhan, "Bir netlik yok, ekiplerimiz çalışıyor, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız ile bir araya gelip görüşeceğiz." diye konuşmuştu.

Şimdi ortada ikisi Bakan Işıkhan’a birisi de Bakan Danışmanına ait üç açıklama var. Danışman, Bakanın açıklamasından çok önce köşesinde emeklilik sistemiyle ilgili çalışma var derken Bakan ise önce çalışma olduğunu sonrasında ise herhangi bir çalışma olmadığını belirtti.

ÇALIŞMA BAKANLIĞINDA YAPILAN AÇIKLAMALARIN BİLE NE ANLAMA GELDİĞİNDEN HABERSİZ BİR YÖNETİM ANLAYIŞI TEPKİLERE NEDEN OLDU!

Bakanın son açıklaması dikkate alınmak durumunda ancak gelinen noktada vatandaşların ümitleriyle oynandığına yönelik bir tablo çıkıyor. 

İşçilere 270 saatten fazla çalışma yaptırılabilir mi? İşçilere 270 saatten fazla çalışma yaptırılabilir mi?

Bakandan önce Bakan danışmanı yapılan çalışmayı köşesinde yazıyor, Bakan ise daha sonra biri birine ters iki açıklama yapıyor. Yapılan açıklamaların ne anlama geldiğinden dahi habersiz olan bir yönetim anlayışı kamuoyunda tepkilere neden olurken, bu açıklama sonrasında emeklilik hakkını elde eden yüzbinlerce çalışanın yıl sonunda emekli olacağı ve SGK’nın aktüeryal dengelerinin daha da bozulacağının altı çiziliyor.