Trafik kazası nedeniyle oluşan tedavi giderleri tazminatı konusunda yaşanan sorunlar, Türk Borçlar Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu ve Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'nda yer alan yasal düzenlemeler çerçevesinde ele alınmalıdır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda tedavi giderlerine ilişkin yasal düzenleme, "Haksız Fiillerden Doğan Borç İlişkileri" başlığı altında yer almaktadır. Kanunun 53. ve 54. maddelerinde, tedavi giderlerinin haksız fiil kaynaklı zararlar arasında olduğu belirtilmiştir.

Ölüm halinde uğranılan zararlar; cenaze giderleri, ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar, ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplardır. Yaralanma halinde bedensel zararlar; tedavi giderleri, kazanç kaybı, çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar, ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplardır.

Türk Borçlar Kanunu'nun 53. ve 54. maddelerine göre, trafik kazası sonucu bedensel zarara uğrayan kişilerin tedavi giderlerini talep edebileceği belirtilmiştir. Karayolları Trafik Kanunu'ndaki 2011 yılında yapılan değişiklikle, trafik kazalarına sağlık teminatı sağlayan zorunlu trafik sigortalarında, sağlık hizmet bedellerinin ödenmesinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanması amaçlanmıştır.

01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartlarına göre sağlık gideri teminatı, yapılan tüm tedavi giderlerini, bakıcı giderlerini, tedaviyle ilgili diğer giderleri ve trafik kazası nedeniyle çalışma gücünün kısmen veya tamamen azalmasına bağlı giderleri kapsamaktadır. Ancak 98. maddede belirtilen SGK tarafından ödeneceği belirtilen tedavi giderleri sadece sağlık hizmeti bedeli ile sınırlandırılmıştır. Bu nedenle, SGK'nın sorumluluğu, maddenin önceki halinde olduğu gibi "tedavi giderleri ile tedavinin gerektirdiği diğer giderleri" dahil tüm giderleri kapsamamamaktadır. Dolayısıyla, trafik kazasından kaynaklanan ve sadece KTK'nun 98. maddesi kapsamında kalan tedavi giderleri bakımından, trafik sigortacısı ile sorumluluğunu üstlendiği araç işleteni ve sürücüsünün sorumluluğu son bulmuştur. Diğer geri kalan giderler için tedavi giderleri teminatı kapsamında, SGK tarafından ödenmeyen ve açıkta kalan tedavi giderleri için sigorta şirketi ile araç işleteni ve sürücüsünün sorumluluğu devam etmektedir.

Sigortasız çalışanlar hangi hakları elde edemez? Sigortasız çalışanlar hangi hakları elde edemez?

Hastaneler trafik kazaları kapsamında kazazedelere sunduğu sağlık hizmetlerine trafik kazası provizyonu altında medula adını verdiğimiz elektronik sistemi kaydederler ve sundukları tedavi hizmetlerinin tedavilerini SGK tarafından geri ödenmesinin talep ederler. Trafik kazaları sebebiyle sunulan sağlık hizmetlerine ait bedeller hastaneler tarafından ayrı olarak faturalandırılır ve bu faturalar SGK yetkilileri tarafından tek tek incelenir. Trafik kazası sonrasında gelişen şikayetlerde hastayı değerlendiren hekim tarafından trafik kazası ile ilgili şikayet arasında bir bağlantı bulup bulunulmadığının araştırılması gerekir. Hastanın şikayetiyle trafik kazası arasında bir bağlantı bulunduğu tespit edilirse hekim tarafından medula sisteminde trafik kazası provizyonu ile kayıt yapılmalıdır.