Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Teç-Sen Genel Başkanı Ümit Demirel, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Düzenlenen kahvaltı programında konuşan Demirel, TÜİK’in 2022 yılından bu yana enflasyon sepetinde yer alan ürünlerin fiyatlarını ve listelerini yayınlamadığını belirterek, TÜİK’in açıkladığı oranlara karşı sendika olarak dava açtıklarını kaydetti.

Demirel, "TÜİK, 2022 yılından bugüne kadar enflasyon sepetinde yer alan ürünlerin fiyatlarını ve listelerini yayınlamamaktadır.  Bilmediğimiz, açıklanmayan ve gizli tutulan bir fiyatın üzerinden enflasyon hesaplaması yapan TÜİK’e herhangi bir güven duymamız mümkün değildir. Bu nedenle, TÜİK’in bilimsel olmayan ve gizli tutulan hesaplama modellerine, enflasyon sepeti verilerine, açıkladığı enflasyon oranlarına karşı TEÇ-SEN- Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası olarak Ankara 24. İdare Mahkemesinde 2024/1501 esas sayı ile dava açmış bulunmaktayız. Bu milletin rızkıyla, emeğiyle ve çocuklarımızın geleceği ile oynanan bu orta oyunda ise yetkili parti sendikalarını ve konfederasyonların sessizliğini, suskunluğunu ve eylem yapmama kararlarını da şiddetle kınıyoruz" dedi.

TEMİZLİK PERSONELLERİNİN HAKKI DA ARANDI

Okullardaki personel eksikliğine de değinen Demirel, “Teç-Sen ARGE Büromuzca hazırlanan “Temiz ve Güvenli Okul” rapora göre; Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi 64.000 okulumuz vardır. 16 milyon öğrencimizin eğitim aldığı okullarımızın temizliği için istihdam edilen kadrolu personeli sayısı ise 22 bindir. Her okula 0,34 temizlik personeli düşmektedir. Okullarımızda kadrolu güvenlik görevlisi bulunmamakta olup bekçi olarak görev yapan personel sayımız ise 565’tir. 64bin okulumuzda istihdam ettirilen hemşire sayımız ise 903’tür. 70 okula 1 hemşire düşmektedir. Bu rakamlar bile eğitim kurumlarımızın sağlık, temizlik ve güvenlik problemlerini net olarak gözler önüne sermektedir” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha önceki yıllarda asgari ücretle tam zamanlı temizlik personeli alırken, 2024-2025 eğitim öğretim yılında İUP-İşgücü Uyum Programı kapsamında haftada 3 gün ve aylık 8.447 lira cep harçlığı karşılığında 120 bin temizlik personeli almaya çalıştığını belirten Demirel, “İUP- İşgücü uyum programına, insan onuru ile bağdaşmayan çalışma koşulları, emeğin karşılığı ödenen cep harçlığı ve çalışılan sürelerin emeklilikten sayılması ve anayasal hakların ihlali nedeniyle danıştay 10.dairesinde 2024/4770 esas numarasıyla dava açılmıştır” diye konuştu.

3 EKİM’DE EYLEM DÜZENLENECEK

Kamu Birliği Konfederasyonu ve bağlı sendikalar olarak 03 Ekim 2024 tarihinde saat 12:30’da Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde eylemde olacaklarını belirten Demirel, “14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçiminden önce hükümet tarafından sözü verilen, ancak 16 aydır tutulmayan sözlerin yerine gelmesi, 1. Dereceye gelen tüm kamu çalışanlarına 3600 Ek gösterge verilmesi, Yardımcı Hizmetler Sınıfının Kaldırılması, Sözlü sınav uygulamasına son verilmesi, 3+1 sözleşmeli istihdamın 1+1’e dönüştürülmesi, devlet memurlarına da Bayram ikramiyesinin verilmesi, Kira yardımı, ücretlerin yoksulluk sınırı üzerine çekilmesi, emekli memurlarımıza verilmeyen seyyanen zam iadesi, 10 yıl hizmeti olan memurlarımıza yeşil pasaport verilmesi, Kademeli Emeklilik sisteminin kurulması, gelir vergisinin %15’e sabitlenmesi gibi bir çok sorunun çözümü için önce uyarı eylemi ve akabinde yine ekim ayı içinde Çalışma Bakanlığı önünde oturma eyleminde olacağız” dedi.

Türk-İş Başkanı Atalay: Mehmet Şimşek bizi ne kadar duyuyor bilmiyorum ama geçinemiyoruz! Türk-İş Başkanı Atalay: Mehmet Şimşek bizi ne kadar duyuyor bilmiyorum ama geçinemiyoruz!