Aylardır sıkça tartışılan Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK), Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Milyonlarca öğretmen ve eğitim sendikaları tarafından tepkilere sebep olan ÖMK, meclisten geçti. Kanun'da yer alan maddelerde öğretmenlik mesleği, genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon gerektiren özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlandı. Öğretmenlerin seçimi, yetiştirilmesi, atanması, kariyer basamakları ve hakları gibi konular bu kanunla düzenlenecek.

MİLLİ EĞİTİM AKADEMİSİ KURULACAK

Kanun kapsamında en önemli yeniliklerden biri Milli Eğitim Akademisi'nin kurulması. Bu akademi, öğretmen adaylarının ve mevcut öğretmenlerin mesleki gelişimlerine yönelik eğitim programları düzenleyecek. Öğretmenlerin bilgi, beceri ve değerlerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapacak olan akademi, aynı zamanda öğretmenlerin dijital yeterliliklerini artırmaya da önem verecek.

Öğretmen adayları, akademi tarafından verilen yoğun bir eğitim sürecinden geçecekler. Bu süreçte hem teorik bilgilerini güçlendirecekler hem de pratik becerilerini geliştirecekler. Başarılı olan adaylar, belirli bir süre sözleşmeli öğretmen olarak çalışacaklar ve performanslarına göre kadroya geçecekler.

BAŞARISIZ OLANIN İLİŞİĞİ KESİLECEK

Kanuna göre öğretmen adayları, akademide hazırlık eğitiminde her bir teorik dersten en az 2 yazılı sınava girecek. Her bir dersten not ortalaması 100 üzerinden 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak. Teorik derslerden başarısız olan adaylara, bu derslerin her biri için bir sınav hakkı daha verilecek. Ek sınavlar sonunda herhangi bir dersten başarısız olmaları durumunda akademiyle ilişkileri kesilecek.

EĞİTİM PROGRAMI BOYUNCA ÖDEME YAPILACAK

Öğretmen adaylarına hazırlık eğitimi süresince her ay belirli bir tutarda ödeme yapılacak. Ancak kaydı dondurulanlara bu süre boyunca ödeme yapılmayacak. Hazırlık eğitimi süresince öğretmen adayları genel sağlık sigortalısı sayılacak. Kanunla öğretmen adaylarına, hazırlık eğitimi sürecinde her ay (23 bin 310 TL) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılacak. Hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayanlar sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecek ve 3 yıllık çalışma süresi sonunda talepleri halinde öğretmen kadrolarına atanabilecek.

Okullarda personel sorunu gündemde! Temizliği kendileri yapıyorlar Okullarda personel sorunu gündemde! Temizliği kendileri yapıyorlar