Sayıştay kararlarında bu kadar da olmaz dedirten birçok olaya şahit oluyoruz. Bu kararlardan birisinde işçi kadrosunda bulunan bir kişiye hem Temizlik İşleri Müdürlüğüne vekalet görevi verilmiş hem de bu görev nedeniyle toplu iş sözleşmesine göre 1’inci derece idari sorumluluk tazminatı ödenmiş.
Bu görevlendirme ve karşılığında yapılan ödeme nedeniyle hatalı uygulamadan ve oluşan kamu zararından görevlendirme yazısını imzalayan (aynı zamanda toplu iş sözleşmesini belediye adına imzalayan) belediye başkanı ile yine toplu iş sözleşmesini belediye adına imzalayan belediye başkan yardımcısının sorumluluklarına karar verilmiştir.
…Belediyesinde işçi kadrosunda bulunan ...’e, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi olarak görev yapan devlet memurları eliyle yürütülmesi gereken Temizlik İşleri Müdürlüğüne vekalet etmesi karşılığında toplu iş sözleşmesine göre günlük yevmiyesinin %70 fazlasının idari sorumluluk tazminatı olarak ödenmesi suretiyle kamu zararına sebebiyet verildiğinden, sorumlunun konunun esasına ilişkin iddia ve itirazlarının REDDİ ile 286 sayılı İlamın 1’inci maddesi ile verilen ... TL tutarındaki tazmin hükmünün TASDİKİNE karar verilmiştir.
Sayıştay tarafından yapılan incelemede, işçi kadrosundaki ...’ün, 27.06.2014 tarihli Belediye Başkanı onayıyla Temizlik İşleri Müdürlüğüne vekaleten görevlendirildiği ve karşılığında kendisine toplu iş sözleşmesine konulan “İdari Sorumluluk Tazminatı” başlıklı hüküm uyarınca günlük yevmiyesinin %70 fazlasının vekalet ücreti olarak ödendiği tespit edilmiştir.
... Belediyesi ile ... Sendikası arasında imzalanan ve 15.03.2017-14.01.2019 dönemini kapsayan Toplu İş Sözleşmesinin 31’inci maddesinin “İdari Sorumluluk Tazminatı” başlıklı fıkrasının (a) bendinde; Belediye Başkanının Olurlarıyla 1’inci derece idari sorumluluk verilmesi halinde mevcut yevmiyelerinin %70 fazlasının 1 inci Derece İdari Sorumluluk Tazminatı olarak ödeneceği belirtilmiş, ancak söz konusu toplu iş sözleşmesinde 1’inci derece idari sorumluluğun hangi görevleri kapsadığı tanımlanmamıştır. Kaldı ki, toplu iş sözleşmesinde sadece işçileri ilgilendiren hususların düzenlenmesi gerektiği dikkate alındığında, toplu iş sözleşmesine 657 sayılı Kanun’a göre memurlar eliyle yürütülmesi gereken bir görevin işçi kadrosunda yer alan personel eliyle yürütüleceğine dair hüküm konulması mümkün olmadığı gibi, buna ilişkin bir sorumluluğun da toplu iş sözleşmesinde düzenlenmesi mevzuata uygun bulunmamaktadır.
Sayıştay kararında ilginç bir detaya daha rastlıyoruz. Meğer Toplu İş Sözleşmesini sendika adına imzalayan kişi, sorgu konusu Temizlik İşleri Müdürlüğü görevini vekaleten yürüten kişiymiş.
Ne diyelim Allah akıl fikir versin.