Çalışma hayatında yaş ayrımcılığı 40’ında başlıyor Çalışma hayatında yaş ayrımcılığı 40’ında başlıyor

Antep'teki Ahenk Halı işçileri, geçen yıl temmuz ayında 7 günlük direnişle ek zam elde etmişlerdi. Bu yıl da ek zam talepleri olduğunu belirtten işçiler, taleplerine karşılık göremedi. İşçiler, fabrikada geçim sıkıntısı, kötü çalışma koşulları ve iş kazalarından dolayı yakınıyor. Evrensel'e açıklamalarda bulunan işçiler şöyle konuştu:

  • Artık kendi evimize bakamaz olduk, eşimize ve çocuklarımıza bir harçlık veremez hale geldik. Eve, mutfağa temel gıdaları bile alamaz olduk, çocuklarımızın ise okula giderken cebine koyacağımız paramız kalmadı.” “Devlet bizi resmen bu patronların kölesi etti. Çoğu firmada birazcık hakkını aramaya kalksan direkt seni işten çıkarmak için baskı uyguluyorlar. Hak aramak en temel hakkımızken bunu bile hak görmüyorlar bize.”
  • “Geçtiğimiz günlerde bizim fabrikada çalışan işçileri taşıyan servis de kaza yaptı. Patron daha ucuz maliyetli olsun diye bizim canımızı hiçe sayarak eski araçları olan firmayla anlaşıyor. Her gün organizeye, şehrin bir ucundan öteki ucuna giden yüzlerce servis var, bunların hangi birisi denetime tabi tutuluyor? O kadar servis kazalarını yaşanıyor bunlar için herhangi bir önlem alınıyor mu? Hayır. Çünkü senin emeğin gibi senin canında onun için mühim değil işçi kardeşim.”
  • “Son zamanlarda çocuk işçilik de çok arttı. İnsanlar geçinemediği için çocuklarının da işe girmesini sağlıyor ya da çocuklar ailelerine destek olmak için eğitimini bırakıp bir işe giriyorlar. Bu ne ailelerin ne çocukların suçu. 10-11 yaşında konfeksiyonda çocukların hayatını söndürenler ekonomiyi bu hale getirenler.”
  • “Temmuzda zam almamız gerekirken ücretlere zam gelmedi ama iğneden ipliğe her şeye zam geldi. Ek zam talep etmeye devam edeceğiz. Bir de diyorlar ki asgari ücret artarsa enflasyon artar. İşçi emekçinin asıl derdi geçimken Suriyeli Türkiyeli kavgası başlattılar, ortalık iyice karıştı. Bu karışıklık esnasında iktidar vergi düzenlemesini bir güzel sundu, patronların vergileri sıfırlandı. İşçinin sırtına da daha fazla zam ve vergi düştü.”“Biz işçiler artık insanca bir yaşam istiyoruz. Ailemizi, çocuklarımızı daha güzel ve uygun şartlarda yaşatmak istiyoruz. Kendimden vazgeçtim, çocuklarımın geleceğini düşünmek dışında yaptığım bir şey yok. Böyle giderse evin kirasını ve faturasını ödemek bile bir hayal olacak.”