19 Ağustos'tan bu yana direnişte olan Polonez fabrikası çalışanları gündemdeki yerini koruyor. Önce 13 işçiyi yüz kızartıcı suç işlediklerini öne sürerek işten çıkaran firma, 135 işçiyi de işten çıkarmıştı.

Direnişe başlayan işçileri, Tekgıda-İş Sendikası yalnız bırakmadı. Sendika Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, “Burada Polonez işçileri anayasanın bize vermiş olduğu sendikalaşma hakkını kullandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin yasalarıyla buraya bu fabrikaları kuran şirket, bugün Polonez işçilerini anayasal hakkını kullandı diye 46’ıncı koddan yani yüz kızartıcı suç işlemişler, hırsızlık yapmışlar gibi işten çıkardı. Yeni başlayandan 19 yıla kadar çalışan işçilerleyiz. Burada çalışan işçiler aynı zamanda aile. Aynı köylerden geliyorlar. Yıllarca geri planda kalmış, susturulmuş insanların çalıştığı bir fabrika. Çok büyük bir bölümü de asgari ücretle çalışıyor" diye konuştu.

GECE VARDİYASI NORMAL MESAİ GİBİ GÖSTERİLMİŞ

İş yerinde sıkça haksızlıkların yaşandığını belirten Durdu, "Biliyorsunuz son düzenlemeyle 17 bin liralık asgari ücretten vergi kesintisi yapılamaz. Fakat buradaki işçiler, “Devlet vergi kesiyor, biz ne yapalım” denilerek 12-13 bin liralara çalıştırılmış. Gece vardiyası yaptırılmış, normal mesai gibi gösterilmiş. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettiş görevlendirdiğini dün (önceki gün) duyurdu. Biz, Hazine ve Maliye Bakanlığının da bir müfettiş göndermesini istiyoruz. Bordrolarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığını, asgari ücretten nasıl vergi kesildiğinin araştırılmasını istiyoruz" dedi.

Tekgıda-İş Cargill’de TİS’i imza altına aldı Tekgıda-İş Cargill’de TİS’i imza altına aldı

Tek Gıda İş Sendikası, işverene ‘Uzattığımız eli tutun, emekçinin hakkını verin yoksa burası tüm Türkiye’nin odaklanacağı bir eylem alanı olacak.’ uyarısında bulundu.

ON BİNLERİ BULACAK MÜCADELEYE DÖNÜŞECEK

Durdu, şöyle devam etti:

"Şu anda aynı anda 3 yerde mücadele sürdürüyoruz. İzmir’de Kristal Yağ grevimizde 50 günü geride bıraktık; Perfetti van Melle (Vivident) sakız fabrikasında 170 günü aşkın süredir direniyoruz, 13 gündür de Polonez fabrikasının önündeyiz. Açlığa ve sefalete mahkum edilen, anayasal hakkını kullanan işçilerimizin Tekgıda-İş’in tüm organlarıyla maddi manevi her türlü destekle arkasındayız. Biz sağduyudan yana olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Bizi kavgayla, açlıkla tehdit etmeye çalışanlara Tekgıda-İş Sendikası’nın onurlu 72 yıllık geçmişiyle yanıt veriyoruz. Bu mücadele Bugün Çatalca’da Polonez fabrikasının önünde; dün Çatalca Kaymakamlığı önündeydi; yarın bu mücadele nereye varır hep birlikte göreceğiz."

"Buradan devleti yönetenlerden bir an önce çözüm bulmasını istiyoruz. Aksi takdirde bu mücadele Tekel işçilerinin mücadelesinden bile daha büyük bir mücadeleye dönüşecektir ve bu mücadele toplumsal bir hareketin başlangıcına doğru gitmektedir. Nasıl ki 2013 yılında Gezi eylemleri üç beş ağaçla ilgili değildi; arka planında toplumsal nedenler vardı… Çözüm için yetkililere sesleniyoruz: Bu mücadele önümüzdeki günlerde sendikamızın bütün organlarıyla ve Polonez işçilerinin önderliğinde on binleri bulacak bir mücadeleye dönüşecek. Türkiye’nin 81 ilinde Tekgıda-İş Sendikası olarak üretimden gelen gücümüzü de kullanarak bunu daha da büyük noktalara taşıyacağız.