Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türk-İş ve Hak-İş Konfederasyonlarının Genel Başkanlarını Ankara’da sendika genel merkezlerinde ziyaret etti. İmamoğlu, kurumsal deneyim ve ortak akılla çalışma prensibinin İstanbul'da sağlıklı sonuçlar vereceğini ve Türkiye'ye örnek olacağını belirtti. Ayrıca, TBB Başkanı olarak, toplu iş sözleşmelerinin dengeli bir biçimde yönetilmesini ve hizmetin aksamadan sürecin olgunlaşmasını dilediğini ifade etti.
Türk-İş’teki ziyaretlerinin ardından Hak-İş'i ziyaret eden İmamoğlu, konfederasyonların çalışmalarını oldukça önemsiediklerini dile getirerek “Zira ülkemizdeki belki de hak, hukuk kavramının en temel duygusu orada yaşanıyor, orada hissediliyor. Ve bu yönüyle hakkın teslim edilmesi noktasında, tarafların uzlaşma kültürüyle, ortak akılla, şeffaflıkla… Neye ihtiyaç var? Kurumlar nasıl baki kılınabilir? Emeğin içinde olan iş gücünün hakkı, hukuku nasıl korunabilir? Karşılıklı bir kurumsallıkla ele alınmasında çok tarihi, çok mühim görevler yapan kuruluşlarımız konfederasyonlar. Bu bağlamda Hak-İş’in de görevinde, bu sorumluluğunda başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.
ARSLAN: ÜCRETLER KONUSUNDA YAPILAN ÇALIŞMALARDAN DOLAYI TEŞEKKÜR ETTİ!
Hak-İş Genel Başkanı Arslan, İBB ile karşılıklı diyaloglar kurarak yaşanan sorunların hemen hemen tamamının çözüldüğünü belirterek Ekrem İmamoğlu'na teşekkürlerini sundu. Çalışanların ücretleri konusunda gerekli çabayı gösterdikleri için İBB yönetimine teşekkür eden Arslan, "Sizlerin bu konuda, ücret konusunda, bugüne kadar İstanbul’la ilgili, Türkiye’deki genel ekonomik şartları, diğer belediyelerin şartlarını dikkate alarak en iyisini yapma çabanızı kutluyoruz, tebrik ediyoruz.
Bütün bunlara rağmen, İstanbul’da yaşamak çok zor. Bizim işçilerle yaptığımız bir araştırma var. Araştırmada, çalışanların yüzde 60’ı kıdem tazminatlarını alır almaz İstanbul’dan ayrılmak istiyor. Sebeplerden bir tanesi de kira. İstanbul’un en köşe, en uzak bölgelerinde bile, gerçekten kira artışlarına ve onun getirdiği diğer zorlukları ilk kez duyduk biz. Zaman zaman bu sıkıntıları yaşadık Türkiye’de. İlk kez kamu görevlilerinin İstanbul’da, işçilerin, ayrılmak istemeleri bizi üzüyor gerçekten. O, önemli bir sorun. Buna rağmen, arkadaşlarımızın hiçbirisi, ‘zor şartlar’ deyip, işlerinde motivasyonunu kaybetmiyorlar. Bu çok önemli.” dedi.
KIDEM TAZMİNATI ALINCA İSTANBUL'U TERK EDİYORLAR
Arslan, "Bütün bunlara rağmen, İstanbul’da yaşamak çok zor. Bizim işçilerle yaptığımız bir araştırma var. Araştırmada, çalışanların yüzde 60’ı kıdem tazminatlarını alır almaz İstanbul’dan ayrılmak istiyor. Sebeplerden bir tanesi de kira. İstanbul’un en köşe, en uzak bölgelerinde bile, gerçekten kira artışlarına ve onun getirdiği diğer zorlukları ilk kez duyduk biz. Zaman zaman bu sıkıntıları yaşadık Türkiye’de. İlk kez kamu görevlilerinin İstanbul’da, işçilerin, ayrılmak istemeleri bizi üzüyor gerçekten. O, önemli bir sorun. Buna rağmen, arkadaşlarımızın hiçbirisi, ‘zor şartlar’ deyip, işlerinde motivasyonunu kaybetmiyorlar. Bu çok önemli.” dedi.