Emekli olmak için eksik günü olanlar ne yapmalı? Emekli olmak için eksik günü olanlar ne yapmalı?

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenler, hem iki ayrı maaş hem de iki tazminat alma imkanına sahip. Bu hakkı elde edebilmek için son çalışılan iş yerinde en az 1 yıl çalışmış olmak gerekmekte. Çift tazminat alabilmeye ilişkin düzenlemenin ayrıntıları ise işte şu şekilde...

Türkiye'de yaklaşık 16 milyon kişiye emeklilik maaşı ödenmekte. Bunların bir kısmı dul ve yetim maaşı olsa da emekli olanların sayısı 100'den fazla ülkenin nüfusunu aşmakta. Ülkemizde genç yaşta emekli olanların sayısı da oldukça yüksekt. Özellikle EYT yasasından sonra milyonlarca sigortalı 40'lı veya 50'li yaşlarında emekli oldu.

Emekli olunmasına rağmen, çalışma hayatına devam edilebiliyor. Birçok emekli ya bir işte çalışıyor ya da kendi işini kurarak Bağ-Kur üzerinden iş hayatını sürdürebiliyor. Emekli çalışanlar, diğer çalışanlarla aynı özlük haklarına sahip. İzinleri ve tazminatları da aynı şekilde hesaplanmakta. Emekli bir çalışan da, diğerleri gibi 1 yıl çalıştıktan sonra işten çıkarılırsa, kanunun öngördüğü ihbar ve kıdem tazminatını brüt maaşı üzerinden almaktadır.

ÇALIŞINCA EMEKLİ MAAŞI KESİLİR Mİ?

Çalışanların izin günleri kıdemlerine göre belirleniyor. 50 yaşından büyük olanlar için ise kıdemine bakılmaksızın en az 20 gün izin veriliyor. Bir işyerinde çalıştıktan sonra emekli olanlar istedikleri zaman ayrılıp kıdem tazminatını alabiliyorlar. Emekli olduktan sonra SSK'lı olarak çalışmaya devam eden kişiler, hem emekli maaşlarını hem de çalışma karşılığı aldıkları maaşları alabilirler. Emekli maaşları kesilmez. Bağ-Kur kapsamında çalışan ve işyeri açan ya da ortak olan emekliler, maaşlarının kesilmediği ve prim ödemediği için ayrıcalıklı bir konumdadır. 

Malulen emekli olanlar herhangi bir şekilde çalışmaya başlarlarsa emekli maaşları kesilir.  Sürekli iş görmezlik ödeneği alanlar çalışmaya başlarlarsa ödenekleri kesilmez.