Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali'de çalışan 500 madenci, özelleştirmeye karşı kendilerini maden ocağına kapattı. Termik santralin özelleştirme ihalesi 4 Aralıkta yapılacak ve ihaleye 13 firmanın katılması bekleniyor. 

Termik santralinin özelleştirilmesi, burada çalışan 2100 işçiyi yakından ilgilendiriyor. Özelleştirme ihalesinde çalışanların kazanılmış haklarının korunmasıyla ilgili hiç bir hüküm bulunmazken, lojmanda oturan maden işçilerinin bu haklarını da kaybedecekler. 

Maden işçileri, kazanılmış haklarının ellerinden alınacağı ve özelleştirme ile birlikte kapı önüne konulacakları endişesiyle maden ocağında eylem başlattılar. 

Gerekirse açlık grevine gideceğiz

Madenin içerisinden video yayımlayan madenciler, gerekirse açlık grevine gideceklerini duyurdu: "Biz Bartın, Zonguldak, Karabük, Samsun, Ereğli, Sinop gibi illerden gelip Çayırhan’da çalışan gurbetçileriz. Hepimiz gurbetçiyiz. Devletimiz için bu zamana kadar alnımızın akıyla görevimizi yerine getirdik. Yaklaşık iki aydır varlık satışı yapılmaması için mücadele veriyoruz. Selam olsun bir avuç kömür için ömür verenlere."

MADEN OCAĞINDA 2100 İŞÇİ ÇALIŞIYOR! 

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Çayırhan Şube Sekreteri Selim Arslan, madende 2.100 işçinin çalıştığını belirterek, ihale şartnamesinde işçilerin görevine devam edeceğine dair hiçbir maddenin bulunmadığına dikkat çekti.

Arslan, "Madende yer altında 1.300, yer üstünde 800 işçi çalışıyor. Ancak ihale şartnamesinde bu işçilerimizin geleceğiyle ilgili hiçbir madde yer almıyor. En büyük korkumuz işsiz kalmak. Sözleşmede sadece, işçilerin 4 ay içinde lojmanlardan çıkarılacağı yazıyor. Özelleştirmenin iptali için, arkadaşlarımız yer altında, biz de yer üstünde mücadele ediyoruz. Bu işletmenin devlet eliyle işletilmeye devam etmesi ve devletin kâr etmesi gerekiyor" dedi. 

İstediklerini alana kadar grevdeler! İstediklerini alana kadar grevdeler!

TÜRKİYE MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI: ÖZELLEŞTİRME İŞÇİNİN DEĞİL ANKARA'NIN TÜRKİYE'NİN SORUNU!

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Başkanı Nurettin Akçul da ajanslara yaptığı açıklamada ihale şartnamesinde madencinin kazanılmış hakları hakkında hiçbir şey olmadığını belirterek, şunları kaydetti: "Aldığımız duyumlara göre; ihale şartnamesinde madencinin kazanılmış hakları hakkında hiçbir şey yok. İçeriğini tam olarak bilemiyoruz. Ancak özelleştirmenin hem madencinin hem de bölge halkının çıkarlarına zarar vereceği aşikardır. Yarın bu satış sonrası; maliyetleri düşürmek için işçi haklarını göz ardı edebilirler. İşçileri işten çıkarabilirler, mevcut işçi sayısını azaltabilirler, yani emekçinin emeğini yok sayabilirler. Bu durum çalışanların iş güvencesini ortadan kaldırırken, yerel ekonomiyi de tehdit eder. Yani bu sadece madencinin emekçinin sorunu değil, Çayırhan’ın, Nallıhan’ın, Beypazarı’nın Ankara’nın sorunudur, Türkiye’nin sorunudur."