Sürekli iş göremezlik ödeneği, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün %10 veya daha fazla azaldığı tespit edilen işçilere yetkili Sağlık Kurulu raporları doğrultusunda verilen bir gelirdir. Ancak ödeneğin bağlanabilmesi için sigortalının tüm prim ve SGK borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir. Sürekli iş göremezlik geliri 5510 sayılı Kanunun 19. maddesinde düzenlenmiştir.

MADDE 19- İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürler nedeniyle Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurulları tarafından verilen raporlarda meslekte kazanma gücü en az % 10 oranında azalmış bulunduğu belirtilen ve Kurum Sağlık Kurulunca bu durumu onaylanan sigortalı, sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır.

Sigortalının sürekli iş göremezlik geliri aldığı durumda tekrar tedavi görmesi halinde, meslekte kazanma gücünü ne kadar kaybettiği, sağlık kurullarından alınacak raporlara göre yeniden belirlenir.

Sürekli iş göremezlik geliri, sigortalının mesleğinde kazanma gücünün kaybı oranına bağlı olarak hesaplanır. Tam iş göremezlik durumunda, sigortalıya aylık kazancının %70'i oranında gelir bağlanır. Kısmi iş göremezlik durumunda ise, sigortalıya tam iş göremezlik geliri hesaplanarak iş göremezlik derecesi oranında ödeme yapılır. Eğer sigortalı başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise, gelir bağlama oranı %100 olarak uygulanır.

Sürekli bakıma muhtaç olmayanlar dışında, sürekli iş göremezlik geliri, sigortalının vergi, sosyal sigorta, genel sağlık sigortası ve işsizlik sigortası primleri kesildikten sonra elde ettiği net aylık kazancını aşamaz. Bu kazanç, sürekli iş göremezlik geliri hesabında kullanılan döneme ait kazanca dayanmaktadır.

Sigortalının sürekli iş göremezlik geliri;

Hükümet EYT'yi bahane edip memur, asgari ücretli ve emekli aylıklarına düşük artış yapacak! Hükümet EYT'yi bahane edip memur, asgari ücretli ve emekli aylıklarına düşük artış yapacak!

1.    a) Geçici iş göremezlik ödeneğinin sona erdiği tarihi,

2.    b) Geçici iş göremezlik tespit edilemeden sürekli iş göremezlik durumuna girilmişse, buna ait sağlık kurulu raporu tarihini,

takip eden ay başından başlar.

Sürekli İş Göremezlik Geliri Ne Zaman Kesilir?

Sürekli İş Göremezlik Geliri almaya hak kazanan bir kişi, isteği veya kurumun talebi üzerine kontrol muayenesine katılır. Muayene sonucunda, kişinin engellilik oranının aylık gelir almaya yetecek düzeyde olmadığı tespit edilirse, gelir kesilir ve muayeneyi takip eden aybaşından itibaren ödeme yapılmaz.

Sigortalı işçi, kurum tarafından yazılı bildirimle muayene talep edildiğinde, geçerli bir mazereti olmaksızın muayeneye katılmazsa, ücreti muayene tarihini takip eden aybaşından itibaren kesilecektir. Kontrol muayenesi tarihinden itibaren 3 ay içinde kontrol muayenesi yaptıran işçinin geliri yeniden bağlanır. Eğer sürekli iş göremezlik durumu devam ederse, rapor tarihini takip eden aybaşından itibaren gelir yeniden bağlanır, ancak bu sürenin de geçirilmesi gerekmektedir.

İşçi işe başladığında maaşı kesilmez, fakat eğer hekim tedavinin tamamlandığını ve işçinin çalışmaya hazır olduğunu rapor etmeden önce işe başlarsa maaşı kesilir. Eğer sigortalı işçi tedavisi devam ederken çalışmaya başlarsa geliri kesilir.