HAK-İŞ ‘Haklarımız için meydanlardayız” temasıyla organize ettiği mitinglerin ikincisini sanayi şehri Kocaeli’de yoğun katılımla gerçekleştirdi. Mitingde, vergide adaletin sağlanması, ek protokol zam talebinin karşılanması ve sendikal baskıların sonlandırılması başta olmak üzere talepler tekrar dile getirildi.

EMEKÇİLER VERİLEN MÜCADELEDEN UMUTLU

Meydanı dolduran emekçiler verilen mücadeleden umutlu. Ücretlerin yetersizliği ve sürekli artan fiyatlardan dolayı geçinemediklerini belirten işçiler, seslerinin duyulmasına öncülük eden HAK-İŞ ve Genel Başkan Mahmut Arslan’a teşekkür ediyor.

Emekçiler, HAK-İŞ’in uzun yıllardır dile getirdiği ‘az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması’ ve ücretlerin ekonomik koşullara göre güncellenmesini içeren taleplerinin karşılanması konusunda Hükümetin artık ciddi adımlar atmasını istiyor.

Miting meydanında işçileri dinledik.

“HAK-İŞ’İN SESİ BİZİM SESİMİZDİR, DUYULSUN İSTİYORUZ’

Hakan Kırval (Sakarya): “Mesailerle birlikte 31 bin lira aldım bu ay, 10 bin lira kira veriyorum, elimde bi’ şey kalmadı. Gerçekten zor durumdayız. Mitingin amaçlarından biri vergi dilimlerinin adil bi şekilde düzenlenmesi olduğu için geldim. Sesimiz duyulsun. Vergiyle ilgili sıkıntılarımız var. Devlet esnafa göre benden daha fazla vergi alıyor. Kuyumcudan vergi alamıyorlar işçiden alıyorlar. Mahmut Arslan’ın vergi dilimleri yüzde 10 ile sınırlansın talebi var. Devletimiz bu talebi yerine getirirse milyonlarca çalışan rahat eder. HAK-İŞ’in, Mahmut Arslan’ın sesi bizim sesimizdir, bu ses duyulsun.”

I I I

‘VERGİLERİ DÜŞÜREMİYORLARSA MAAŞLARI ARTIRSINLAR’

Türk-İş Başkanı Atalay: Mehmet Şimşek bizi ne kadar duyuyor bilmiyorum ama geçinemiyoruz! Türk-İş Başkanı Atalay: Mehmet Şimşek bizi ne kadar duyuyor bilmiyorum ama geçinemiyoruz!

Eren Şahinkaya (Kocaeli): “İşe yeni girdim, sendikalıyım. Ekonomisi sıkıntılı olan bir ülkeyiz. İşçinin düşünülmesi gerekiyor. Vergileri düşüremiyorlarsa maaşları artırsınlar. Kocaeli pahalı bir şehir, geçinmek çok zor. Simitin ekmekten pahalı olduğu bir dönemi yaşıyoruz. İnşallah bu mitingler başarılı olur, destekliyorum. Bir insan en az 50 bin lira almalı ki, doğru düzgün geçinebilsin.”

‘SESİMİZİN DUYULACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

Merve Yemişenözü (Sümer Holding/Ankara): “Asgari ücretten yüzde 30 fazla alıyorum fakat geçinemiyorum. Fiyat artışlarına yetişmek mümkün değil. HAK-İŞ Genel Başkanına teşekkür ediyorum, onun sayesinde böyle düşüncelerimizi özgürce söyleyebiliyoruz. Şu an kalabalık bir ortamdayız, sesimizin duyulacağını düşünüyorum.

‘VERGİ DİLİMLERİNDEN ŞİKAYETÇİYİZ’

Gökhan Kavuran (Adapazarı): “Memleketi yönetmek zor. Kasada para yok, her şeyden, uçan kuştan vergi almanın derdindeler. Birinden alıp birinden almayınca yürümüyor. Gençler yılgınlığa düşmüş durumda. Bi’ adalet olmalı, kazanca göre vergi alınırsa herkes razı olur. Bekar olduğum için çok şükür geçinebiliyorum. Tatil falan yapamasak da kurbanımızı kesebiliyoruz. Vergi dilimlerinden şikayetçiyiz. Yıl sonuna doğru asgari ücretin bile altına düşüyoruz. HAK-İŞ başkanı dik duruşunu bozmasın biz de arkasında olmaya devam edeceğiz.”

‘HAK-İŞ’İN TALEPLERİNİ DESTEKLEDİĞİMİZ İÇİN BUR'DAYIM’

Murat Aydın (Akbaba Alüminyum/Sakarya): “Maaşımı bugün aldım. Baktım yüzde 20’si vergiye gitmiş. Kira olmuş 15 bin lira. İki çocuk var; ihtiyaç bitmiyor. Aldığımız ücretin bi’ kısmı vergiye gidiyor, her ay 5 bine yakın vergi kesiliyor. Artık bir şeyler düzelsin, sesimiz daha çıksın diye bur’dayız. Miting kararını ve HAK-İŞ’in taleplerini desteklediğimiz için bur’dayız. Herkes iyi olsun, herkes mutlu olsun diye alandayız. Mahmut Arslan’a inandığımız, güvendiğimiz için bur’dayız.”

‘FİYAT ARTIŞLARINA YETİŞEMİYORUZ’

Merve Özgüç (Gedik Kaynak Fabrikası/Sakarya): “Asgari ücretten biraz daha yüksek alıyorum fakat o bile yetmiyor. İki çocuk okutuyorum. Okul ve market masrafları çok fazla. Fiyat artışlarına yetişemiyoruz. Mitinglerin sorun çözülene kadar devam etmesini istiyoruz. Sesimizi daha çok duyurmalıyız. Bugün karnımızı doyurduk şükürden ötesini istiyoruz çünkü maddiyattan dolayı sosyal hayatımızı yaşayamıyoruz.”

‘HAK-İŞ’İN GÜCÜNE İNANDIĞIMIZ İÇİN GELDİK’

Nuray Akgün (Türkiye Kömür İşletmeleri): “HAK-İŞ’in ve Genel Başkanın arkasındayız. HAK-İŞ’in gücüne inandığımız için geldik.”

‘ÜÇ KONFEDERASYONUN BİRLİKTE HAREKET ETMESİNDEN MEMNUNUZ’

Kazım Tokpınar: “Ücretlerimiz sendikamızın mücadelesi ile iyi bir noktaya geldi fakat vergi konusunda sıkıntımız var, çok vergi kesiliyor, özellikle dördüncü aydan itibaren çok kesiliyor. Üç konfederasyonun birlik içinde olması bizleri çok mutlu etti. Mitingden memnunuz. Üç konfederasyonun ortak taleplerinin devletimiz tarafından bir an önce karşılandığını görmek istiyoruz.

‘HAK-İŞ’İ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Seyfullah Şimşek (Sakarya Büyükşehir Belediyesi): “Piyasa şartlarına göre iyi ücret alıyoruz. Enflasyon düşmesine rağmen fiyatlar hala artıyor. Ücretlerimiz eriyor, ücretlerimizin de bu gerçeğe göre güncellenmesi lazım. Daha güçlü eylemler yapılması gerektiğini düşünüyorum. Mahmut Arslan’ın taşeron sistemine karşı verdiği mücadeleyi biliyoruz. Kimse elini taşın altına koymazken o sahiplendi. HAK-İŞ’i desteklemeye devam edeceğiz.”

‘İNANARAK İSTANBUL'DAN KALKTIK GELDİK’

Sinan Akyüz (İstanbul Büyükşehir Belediyesi): “İETT şoförüyüm. Or’dan bur’dan idare ederek geçinmeye çalışıyoruz. En büyük sorunumuzdan biri adaletsiz vergi konusudur. Güzel taleplerle yola çıkıldı, mitingler tertip ediliyor. İnşallah sesimizi duyarlar. Buna inanarak İstanbul’dan kalktık geldik. Mahmut Başkan vergi oranlarını indirtirse, maaşlarımıza güzelleştirme yaptırırsa seviniriz.”

Whatsapp Image 2024 09 05 At 22.03.25

‘EK PROTOKOL BÜTÜN İŞÇİLERE UYGULANSIN’

İsminin yazılmasını istemeyen Kütahya’dan gelen bir işçi ise şunları dile getirdi: “Bugün güzel bir miting oldu. Ortak amaçlarla bir araya geldik. HAK-İŞ’in diğer konfederasyonlarla birlikte belirlediği 10 talebi okudum, hepsine katılıyorum. Artık sendikal baskılar son bulsun. İşten çıkarmalar olmasın. Vergide adalet sağlansın. Ek protokol sadece kamuda çalışanlara değil, bütün işçilere uygulansın.”