Askerlik borçlanması, doğum borçlanması gibi hizmet borçlanmalarında yatırılan primler, gelir vergisinden düşürülebiliyor. Böylelikle ödenen primin bir kısmı vergi indirimi yoluyla geri alınıyor. Fakat bu haktan yararlanılması için kişinin bu borçlanmayı çalışırken yapması gerekir. Peki, borçlanma yaptıktan sonra emekli olan ve yeniden çalışmaya başlayanlar da vergi indiriminden yararlanabilir mi? 

Emeklilik için prim günü eksik olanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu'na hizmet borçlanması yaparak gün satın alabiliyorlar. Bunların en bilinenleri askerlik ve doğum borçlanmasıdır. Ayrıca memurların aylıksız izin süreleri, doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirilen normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri, avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri, grev ve lokavtta geçen süreler, hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri için de hizmet borçlanması yapılabiliyor.

Askerlik ve doğum gibi durumlarda SGK'ya yapılan hizmet borçlanmalarında, borçlananlar prime esas kazancı brüt asgari ücretin 1 ile 7,5 katı arasında serbestçe belirleyebiliyor. Prim tutarı da belirlenen kazancın yüzde 32'si üzerinden hesaplanıyor. 2024 yılında borçlanma yapanlar için günlük en az prim tutarı 213,36 TL, azami prim tutarı ise 1.600,20 TL'dir. 18 ay askerlik yapan bir kişi, en düşük kazanç üzerinden 2024 yılı sonuna kadar 115.214,40 TL ödemek zorundadır.

Kadınlar, her yeni doğan çocuk için 2 yaşını dolduruncaya kadar olan dönemde boşta geçen süreleri için borçlanma yapabiliyorlar. Toplam 3 çocuk için 2'şer yıldan 6 yıla kadar borçlanma yapma hakları bulunuyor. Bir çocuk için 720, 3 çocuk için de 2 bin 160 güne kadar doğum borçlanması yapma hakları bulunuyor. Bir çocuk için doğum borçlanması yapan kadın 2024 yılında 153.619,20 TL ödemek zorundadır.

PRİMLER DE İNDİRİM KAPSAMINDA

SGK'ya yapılan borçlanmalar için ödenen primler gelir vergisi matrahından indirilebilir. Askerlik, doğum gibi tüm hizmet borçlanmaları için ödenen primler de indirim kapsamındadır. Borçlanmanın sigortalı olarak çalışma sırasında yapılması gerekir. Borçlanmaya ilişkin ödeme belgesi işverene verilmelidir. Ödenen tutarın tamamı, takvim yılı sınırlaması olmaksızın, kazançtan indirilebilir. Kadın çalışan, çocuğu için 720 gün doğum borçlanması yaptı ve yüzde 27 vergi diliminde yer alıyor. Ödediği 153.619,20 liralık borçlanma tutarının 41.478 lirasını vergi indirimi yoluyla geri alır.

DİKKAT! VERGİ İNDİRİMİNDEN YARARLANABİLİRSİNİZ

EYT düzenlemesinden yararlananlardan bir kısmı, eksik prim günlerini tamamlamak için son bir yıllık dönemde hizmet borçlanması yapmak zorunda kaldı. Bunlardan bir kısmı emekli olduktan sonra çalışmayı bırakırken, bir kısmı aynı işyerinde veya başka işyerinde çalışmaya devam ediyor. Hizmet borçlanması yapanlardan emekli olduktan sonra çalışmayı bırakanlar, borçlandıkları primler için vergi indirimi yoluyla iade hakkından yararlanamaz. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişiler de hizmet borçlanması primini vergi matrahından indirebilir.

Emeklilerin de genel sağlık sigortası prim ödemesi gündemde Emeklilerin de genel sağlık sigortası prim ödemesi gündemde

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA DA YARARLANILABİLİR

SGK'ya borçlanma yapanlar, beş yıllık zaman aşımı süresinde vergi düzeltme talebinde bulunarak geriye dönük indirim hakkından yararlanabilir. Hem borçlanma tarihinde hem de vergi düzeltme başvurusu yapılan tarihte sigortalı olarak çalışmak gerekir. Vergi düzeltme talebi işyeri tarafından vergi dairesine bildirilir. Emekli olduktan sonra çalışmaya başlayanlar, beş yıllık süre içinde vergi indirimi hakkından yararlanabilir.