Ekonomide yeni Orta Vadeli Program kapsamında, Otomatik Katılım Sistemi'nin Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ne (TES) dönüşeceği belirtildi.

Sabah gazetesinden Önder Yılmaz'ın haberine göre, yeni kıdem tazminatı sistemi olan TES'in emeklilikteki gelir kaybını telafi etme üzerine kurulu bir yapı olacağını belirterek 2025 yılının 4. çeyreğinde yasal düzenlemelerin hayata geçirileceğini belirtti.

TES, çalışma dönemindeki yaşam standartlarını koruyacak, ek emeklilik geliri oluşturacak ve hane halkının daha fazla tasarruf yapabilmesine fırsat verecek bir çalışma olarak tasarlandı. Bu sistem sayesinde hem sosyal güvenlik sisteminden hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden emeklilik maaşı alınabilecek.

TES kapsamında çalışanın bireysel hesabına işveren ve devlet tarafından nakdi katkılar yapılacak. Çalışanın brüt maaşından yapılan kesintiye ek olarak işverenin de belli bir oranda katkı sağlaması planlanıyor. İşverene, yapacağı katkı için devlet tarafından destek verilmesi öngörülüyor. Bu sistem, ikinci basamak emeklilik sistemi olarak tanımlanıyor. Örneğin, çalışanın maaşından 500 TL kesildiğinde işverenden de 500 TL destek yatırılacak.

YENİ SİSTEM KİMLERİ KAPSAYACAK?

TES'in, 4/A'lı işçi ve 4/C memur statüsündeki çalışanları kapsayacağı planlanıyor. Bağ-Kur (4/B) statüsündeki çalışanlar ise kapsam dışı olacak. Tamamlayıcı emeklilik sisteminden çıkış, bazı şartlara bağlanacak ve sadece emeklilik için gerekli şart ve koşulları yerine getirenler sistemden çıkabilecek.

TAZMİNAT NE ZAMAN ALINACAK?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ne katılanlar, 60 yaşına kadar işten ayrılırsa kıdem tazminatının bir kısmını alabilecek, kalan kısmını ise 60 yaşına gelip emeklilik şartlarını sağladıklarında alabilecekler.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi mi geliyor? Tamamlayıcı emeklilik sistemi mi geliyor?

Çalışanlar, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'ne (TES) katıldıklarında, işten ayrılma durumunda kıdem tazminatını emeklilik döneminde alabilecekler. TES'e katılan çalışanlar, 60 yaşına kadar işten ayrılmaları halinde, kıdem tazminatının belirli bir oranını bir defaya mahsus olarak alabilecekler.