Analık hali, sigortalı kadınların gebeliği ve doğum sonrası dönemde yaşadıkları sağlık sorunları ve istirahat ihtiyaçlarını kapsayan bir haktır. 4/a ve 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalı kadının veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan eşinin, kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadının ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşinin gebeliğinin başladığı tarihten itibaren; doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık süreye kadar olan gebelik ve analık haliyle ilgili rahatsızlık ve engellilik halleri analık hali kabul edilir.

Analık Sigortasının Kapsamında Bulunanlar Kimlerdir?

Peki analık sigortasından kimler yararlanır? Ödenekten; 4/a sigortalılık statüsüne tabi sigortalılar, 4/b sigortalılık statüsüne tabi sigortalılar, ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevlerinde çalışan hükümlü ve tutuklular, sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri, ev hizmetlerinde çalışanlardan ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar analık sigortasının kapsamında bulunmaktadır.

Analık Sigortasından Sağlanan Haklar Nelerdir?

Analık sigortasından sigortalıya, geçici iş göremezlik ödeneği ve emzirme ödeneği ödenir.

Kıdem tazminatında yeni düzenleme! Emekliliği beklemeden alabilirsiniz Kıdem tazminatında yeni düzenleme! Emekliliği beklemeden alabilirsiniz

Geçici İş Göremezlik Ödeneği Nedir?

Geçici iş göremezlik; sigortalı kişinin iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama halidir. Geçici iş göremezlik ödeneği; sosyal sigortacılık bakımından, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarından istirahatli bulunan sigortalıya istirahatli kaldığı günler için Kurumca ödenen parasal yardımdır.,

Geçici İş Göremezlik Ödeneği Ne kadar?

Geçici iş göremezlik ödemesi, 4/a sigortalılık statüsüne tabi çalışan kadınlar için doğum öncesi ve sonrası izin süreleri için verilen bir ödemedir. Bu ödeme, çoğul gebelik durumunda ise doğum öncesi süreye ek olarak iki haftalık süre de dahil edilir. Ayrıca, erken doğum durumunda doğum öncesi kullanılamayan izin süreleri ile doğum sonrası istirahat süresine eklenen süreler için de geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Ancak, şirket ortağı olan kadın sigortalılara bu ödeme yapılmaz. Bu ödemenin miktarı, yatarak tedavilerde günlük kazancın yarısı, ayaktan tedavilerde ise üçte ikisi olarak belirlenmiştir.

Geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi için aşağıdaki koşulların sağlanması gerekmektedir:

  • İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
  • Doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş ya da ödenmiş olması,
  • Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,
  • Doğumun gerçekleşmiş olması.

Sigortalılık Niteliği Ne Zaman Sona Erer?

Analık halinde sigortalılık niteliği, sigortalının Kanuni ücretsiz izin alması, greve katılması veya işverenin lokavt yapması durumunda, bu durumların sona ermesini takip eden onuncu günden itibaren yitirilmiş sayılır. Diğer durumlarda ise hizmet akdinin sona erdiği tarih veya terk tarihini takip eden onuncu günden itibaren sigortalılık niteliği kaybedilmiş sayılır. Sigortalılık niteliğinin sona erdiği tarihten sonra analık izni nedeniyle alınan istirahat raporlarına geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez.