EMEK HABER ÖZEL / Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi, bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşülecek. Teklif, Anayasa Mahkemesi'nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin bazı hükümlerini iptal etmesi sonrası gerekli yasal düzenlemeleri içeriyor.
Teklifle birlikte çeşitli kanunlarda ve 375 sayılı KHK'de önemli değişiklikler öngörülüyor. İşte düzenlemelerden öne çıkan başlıklar:
35 yaş sınırı yaygınlaştırılıyor
Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak değişiklikle, kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulmuş kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlarına, mesleğe özel yarışma sınavı ile yapılacak atamalarda 35 yaş sınırı uygulanacak.
Uyuşmazlık Mahkemesi başkanı AYM tarafından seçilecek
Uyuşmazlık Mahkemesi’nin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun’da yapılacak düzenlemeye göre, mahkemenin başkanı Anayasa Mahkemesi tarafından kendi üyeleri arasından seçilecek.
Vergi müfettişlerine 3 yıl iş kısıtlaması
Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun'da yapılacak değişiklikle, vergi incelemesine yetkili kamu görevlileri, görevden ayrıldıktan sonraki 3 yıl boyunca, görevden ayrıldıkları tarihten geriye dönük 3 yıl içinde inceleme yaptıkları mükelleflerle bağlantılı şirketlerde görev alamayacak. Ayrıca bu kişiler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik kapsamında sözleşme de düzenleyemeyecek.
BTK üyelerine yeni şartlar
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile ilgili düzenlemeye göre, Kurul üyelerinin atama şartları yeniden tanımlanacak. Üyelerin, Devlet Memurları Kanunu’ndaki genel şartları taşıması ve herhangi bir siyasi partinin yönetim veya denetim organlarında görev yapmamış ya da bu görevlerinden ayrılmış olmaları gerekecek.
Uzman ve uzman yardımcısı istihdamına yeni çerçeve
375 sayılı KHK'de yapılan düzenlemelerle, kamu kurum ve kuruluşlarında idari hizmet sözleşmesiyle ya da iş mevzuatına tabi olarak uzman ve uzman yardımcısı istihdamına yönelik yeni usul ve esaslar belirlenecek.
Bu kişilerin istihdamında Devlet Memurları Kanunu hükümleri kıyasen uygulanacak. Uzman yardımcılarının tez teslimi, sınav ve yabancı dil yeterliliği gibi kriterleri yerine getirememesi durumunda unvanları düşecek ve durumlarına uygun kadrolara atanacaklar. İş mevzuatına tabi olanlar ise iş mahkemelerinde yargılanacak.
Geçici işler için yerli ve yabancı uzman istihdamı mümkün olacak
Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde belirtilmesi halinde, kamu kurumlarında özel bilgi ve uzmanlık gerektiren geçici mahiyetteki görevlerde, yerli veya yabancı personel tam zamanlı, kısmi zamanlı veya proje bazlı sözleşmeli olarak çalıştırılabilecek.
Kadro ve pozisyon geçişleri düzenleniyor
Kamu kurumlarının teşkilat yapısında Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile yapılan değişiklikler sonucu görev değişikliklerine uğrayan personelin devir işlemleri, yeni kurumlara atanmaları ile mali ve özlük hakları da teklifle yasal çerçeveye alınacak.
İŞKUR il müdürlerinin özlük haklarına düzenleme
375 sayılı KHK’de yapılan bir başka değişiklikle, “İş Kurumu İl Müdürü” ifadesi “Türkiye İş Kurumunda il müdürü” olarak değiştiriliyor. 24 Kasım 2023 itibarıyla bu kadroda görev yapanların görevden alınmaları halinde, geçici 45’inci madde kapsamında özlük hakları korunacak ve idari uzman kadrolarına atanabilecekler.