HABER MERKEZİ / Bir gazetede çıkan habere göre Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi sekreterliğine AK Partili eski Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül’ün getirildiği belirtiliyor. Atamanın adeta hülle yoluyla yapıldığı ve benzer durumları da Sayıştay’ın eleştirdiği belirtiliyor.
Habere göre emekli olduğu için fakülte kadrosuna geçmesi mümkün olmayan Gül için yine AK Partili olan Aybastı Belediyesi tarafından 1 aylık kişiye özel memurluk kadrosu verilerek üniversiteye sekreter olması sağlanmış. Üniversitelerde kişiye özel kadro ve liyakatsiz atamalara bir yenisi daha eklendiği belirtiliyor.
Haber bu şekilde uzayıp gidiyor. Adeta hülle üstüne hülle yapıldığı gibi bir durumdan bahsedilmiş.
Yanlışı kim yaparsa yapsın sonuna kadar üzerine gideriz. Ancak gereksiz abartının da peşine düşemeyiz.
Acaba işin aslı astarı nedir diye biraz inceleyince durumun farklı olduğunu gördük.
Haber zaten ipuçlarını veriyor. Nitekim haberde “Aybastı Belediye Başkanı İzzet Gündoğar, Aybastı’da İsa Gül için özel kadro açarak emekli memur olan Gül’e ‘kültür müdürü’ kadrosuyla 1 aylık memurluk verdi. Ocak 2025’te Aybastı Belediyesi’nde memur yapılan Gül, Şubat’ta memur kadrosundan Ordu Üniversitesi’ne sekreter olarak geçiş yaptı.” ifadelerini görüyoruz.
Demek ki İsa Gül’ün daha önce hem memuriyeti varmış hem de müdür olarak atanmasına engel bir durum yokmuş. Çünkü adam belediye başkanlığı öncesinde ilçe müdürlüğü yapmış.
İsa Gül’ün özgeçmişine bakınca durum ortaya çıktı. Gül’ün özgeçmişinde; “Mesudiye Endüstri Meslek Lisesi ve Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda 2 yıl boyunca öğretmenlik yaptı. 1999-2000 yılları arasında Erzurum'da askerlik görevini yerine getirdi. 2000-2004 yıllarında Mesudiye Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda Müdür Yardımcılığı ve Müdürlük yaptı. 2004 -2008 yılları arasında Mesudiye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevini yerine getirdi. 26 Kasım 2008’de bu görevinden istifa ederek, Mesudiye Belediye Başkanlığına aday oldu.” ifadelerini görüyoruz.
Her ne kadar 657 sayılı Kanun emekli memurların kamuya dönüşüne cevaz verse de 5335 sayılı Kanunun 30. maddesine göre emekli olan memurların kararnameli görevler dışında ancak mahalli idarelere emeklilik sonrası dönüşü mümkün olabilmektedir. Dolayısıyla da memuriyete dönebilmek için belediyenin kültür müdürlüğüne ataması yapılmış. Bunda herhangi bir sorun yok.
Ayrıca adamın ilçe milli eğitim müdürlüğü yaptığını da görüyoruz.
Sonuç olarak ortada liyakatsiz bir atamadan bahsetmek doğru değildir. Yanlışı birlikte eleştirelim ama işin de suyunu çıkarmaya gerek yok. İdeolojik körlükten de biraz çıkmakta fayda var. Atanan kişinin siyasi bir geçmişi olabilir ama bu kişinin liyakatsiz olduğunu belirtmek doğru değildir.
Sayıştay’ın eleştirisi ise bu tür atamalardan ziyade hülle yoluyla görevde yükselme sınavlarını bypass yapmak için yapılan atamalara yöneliktir. İşin özü budur.